Tal-språk-kommunikation – vad är det?


Bloom, L & Lahey, M. Language development and language disorders. New York, Wiley, 1978

För folk i allmänhet så är inte skillnaden mellan tal, språk och kommunikation viktig. När barn börjar prata så säger man ofta att ”talet har kommit igång”. Det stämmer, men bara delvis. Som *logoped gör man skillnad mellan tal, språk och kommunikation.

Talet (Form på engelska) är det som kommer ut, det vi hör, när en person pratar. När vi talar så använder vi språkljud som vi sätter ihop till ord och dessa sammanfogar vi till meningar med en viss innebörd. Uttalet är språkljuden och ingår i talet. Talet kan låta olika hos olika personer för att vi artikulerar ljuden på lite olika sätt, och vi har olika dialekter. Talet kan förstås låta mycket olika om vi talar olika språk där språkljud skiljer sig åt, liksom satsmelodi och betoning.

Språket (Content på engelska) är innehållet i det vi säger. Det är alla ord som vi har samlade i vår språkbank i hjärnan, och det är kunskapen om vad orden betyder, och hur man sätter ihop orden till betydelsefulla meningar som andra kan förstå. Även om vi har olika modersmål så har alla ett inre språk där man formulerar tankar och idéer, och bearbetar sin verklighet.

Kommunikation (Use på engelska) uppstår mellan två individer när de samtalar med varandra. Vi säger så mycket mer än bara ord när vi pratar med varandra. Vi kommunicerar med kroppsspråk och mimik, vi visar att vi håller med, eller att vi är tveksamma. Vi visar att vi lyssnar eller att vi inte är intresserade. Allt detta och många andra subtila signaler använder vi när vi kommunicerar med varandra. Det är tack vare den icke-verbala kommunikationen vi ändå kan göra oss hjälpligt förstådda när vi pratar med någon som talar ett språk vi inte kan.

Bloom-Lahey´s modell över tal (form), språk (content), kommunikation (use) är allmänt vedertagen inom logopedvärlden för att beskriva hur barn utvecklar just tal, språk och kommunikation. Bilden som beskriver modellen är hämtad från http://www.slc.cambridgeshire.nhs.uk

*Logoped: expert på tal-, språk-, kommunikations-, röst- och sväljproblematik hos barn, ungdomar och vuxna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s