Logoped… vad är det?


”Jag arbetar som logoped”. När jag svarat det på frågan ”vad jobbar du med?” så har jag, utan att vara statistiker, 9 av 10 gånger mötts av ett osäkert ”jaha…” och en talande paus som visar det uppenbara och outtalade. Personen jag pratar med har ingen aaaaning om vad en logoped är. Somliga gissar att man arbetar med knän eller fötter, andra gissar talpedagog. Jag har fått fler förslag också. Men ingen (ja, förutom 1 av 10 personer som faktiskt känner till logopeder genom sitt arbete) gissar rätt.

Vad är då en logoped?

Legitimerad logoped är en av Socialstyrelsen skyddad yrkestitel. Läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter är andra exempel på professioner med legitimation.

Logoped är ett vårdyrke och man blir logoped genom att studera vid universitet i 4 år. I Sverige finns logopedprogrammet vid Göteborgs universitet, Uppsala universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Linköpings universitet. Man läser logopedi, medicin, psykologi och språkvetenskap. Förutom teoretiska studier, ingår även praktik i logopedutbildningen. Det innebär att man som student är ute på t ex logopedmottagningar, strokeenheter osv och träffar patienter under handledning av en legitimerad logoped.

Logopeder har specialistkunskap inom allt som rör kommunikation, tal, språk, röst, ätande och sväljning samt munmotorik.

Logopeder är ofta yrkesverksamma inom vården på t ex logopedmottagningar, eller på barn- eller vuxenhabilitering, strokeenheter osv, men kan också finnas inom kommunen, t ex inom skolan, eller arbeta i privat regi.

Vem kan träffa en logoped?

Barn som är sena i utvecklingen gällande tal, språk och/eller kommunikation

Barn som går i skolan, som har problem med tal, språk, läs- och skriv

Barn och ungdomar som har svårt med ätande, sväljning och munmotorik

Barn, ungdomar och vuxna som stammar

Barn, ungdomar och vuxna som har problem med rösten, t ex heshet

Barn med läpp-, käk-, gomspalt

Barn- och ungdomar med olika typer av funktionshinder som leder till tal- och språksvårigheter, t ex barn med utvecklingsstörning, autism, Downs syndrom eller barn som fått hjärnskador genom t ex olycksfall etc

Vuxna som drabbats av hjärnskador som påverkar tal, språk, kommunikation och sväljning. Hjärnskadorna kan antingen bero på trauma/olyckor eller sjukdom så som stroke, MS, Parkinsons sjukdom, ALS osv

Personer som inte har någon röst, p g a cancer i struphuvudet

Kort och gott, logopeder är tal-, språk- och röst-experter!

Annonser

6 tankar om “Logoped… vad är det?

 1. Hej,

  Jag är 21 år gammal och tjej och har en röst som sviktar ena stunden och är extremt ljus som sedan går över till att vara mörk andra stunden. Jag har hela mitt liv varit väldigt väldigt blyg och inte pratat så mycket under min uppväxt. Kan det vara orsaken att min röst inte helt har utvecklats? Blir jag mottagen av en logoped om jag söker hjälp angående detta?

  Vänligaste Hälsningar
  Mira

  • Hej Mira,

   Ledsen att du fått vänta så på ett svar. Av personliga skäl har jag inte haft möjlighet att skriva på min blogg.

   När det handlar om röstens funktion så påverkas den av en rad olika faktorer. Den du nämner, som personlighet är en stark faktor. Det låter som du skulle ha god hjälp av att träffa en logoped, som kan ge dig verktyg att arbeta med din röst, så att du får en bättre röstteknik.

   Jag vet ju inte var du bor och hur snabbt du kan få hjälp men jag tycker absolut att du ska söka hjälp hos en röstlogoped!

   Stort lycka till!

   Mvh Maria

 2. Hej!
  Min son är 4 år och har delvis gått hos logoped pga av sen språkutveckling. Sen snart ett år tillbaka står han dock inte på någonbehandling då vi är på remiss för bedömning av allmän utveckling. Visserligen går språkutvecklingen framåt ändå men jämfört med sina jämnåriga kamrater är han långt efter. Jag känner att vi tappar tid alldeles i onödan. Kan du rekommendera privat logoped/specialpedagog i göteborgsområdet?

  Tacksam för svar.

  • Hej Maria!

   Jag tycker att du först ska ta kontakt med den logoped/logopedmottagning där din son redan har varit. Ofta brukar logopeden vilja följa utvecklingen, och jag undrar om ni blev rekommenderade att höra av er efter en viss tid för ny bedömning/rådgivning/behandling? Ofta arbetar man indirekt med barn med språkstörning, vilket innebär att en stor del av behandlingen sker i hemmet/förskolan genom övningar som logopeden rekommenderar. Vad gäller privata logopeder är det ett fåtal i Göteborg, och en anledning till att det är så, är att man inte får något vårdavtal med Försäkringskassan. Det vilket innebär att den som söker vården får stå för hela kostnaden själv. Jag har ett fåtal namn, och dessa logopeder har lite olika inriktningar. Lättast är att söka på google, privatpraktiserande logopeder göteborg, då hittar du bl a Röstlogopeden Ellinor Gösfeldt Bilger, Röstkonsulten Carina Engström (verkar arbeta med barn med språkstörning), Sprakar/Marika Schutz (vet ej om hon arbetar med förskolebarn), Göteborgs logopedkonsult Joana Kristensson, Maja Frank på Vasa vårdcentrum.

   Lycka till!
   Vänliga hälsningar
   Maria

 3. …och vuxna som fortfarande har kvar de utmaningar du räknar upp här. Som behöver vidareutveckla sin kommunikation, få hjälp att hitta nya strategier eller hjälpmedel eller kringpersoner/anhöriga/assistenter/omvårdnadspersonal/handledare och andra professionella som behöver handledning av någon som är riktigt kunnig på området…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s