TAKK


Tecknet för "teckna"

TAKK betyder Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. För barn som ännu inte kommit igång att prata, eller kanske bara säger enstaka ord, är tecken till talet ett fantastiskt sätt att tidigt få tillgång till ett annat sätt att göra sig förstådd.

TAKK är alltså inte det samma som teckenspråk, som används av döva och hörselskadade, där man tecknar varje ord, utan vid TAKK förstärker man det viktigaste i det man säger. T ex ”Titta (tecknar ordet titta) där är hästen” (tecknar ordet häst). Vid TAKK pratar den vuxne samtidigt som han/hon tecknar, för att visa barnet att man kan prata och teckna. Genom att tala och teckna visar man att det viktiga är att man gör sig förstådd på något sätt, inte hur man kommunicerar.

Syftet med TAKK kan vara flera:

  • Hjälpa barn som är sena med att uttrycka sig med ord, och därför ge dem möjlighet att göra sig förstådda med tecken.
  • Underlätta språkförståelsen för barn som har brister i den. Om man både hör ordet samtidigt som man ser tecknet för ordet är det större chans att man uppfattar det som sägs. TAKK och tal gör det helt enkelt lättare att komma ihåg och förstå språket.
  • TAKK är lättare för barn som är sena med språket eftersom det är lättare rent motoriskt att forma händerna än att forma ord och tal med munmotoriken.

Om ni är nyfikna på att prova att lära er några tecken och att teckna tillsammans med era barn finns det flera sidor kring TAKK, där man man kan läsa mer samt få tillgång till tecken på ett lätt sätt. Se några av sidorna genom de bifogade länkarna. Fler länkar hittar ni i min länklista.

Längre fram kommer jag bl a tipsa om hur man på ett enkelt sätt kan komma igång med tecken hemma!

http://www.teckna.se

http://www.ritadetecken.se/about

http://www.spreadthesign.com/se

http://www.teckenparlor.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s