Tittut i magen! Tidig kommunikation


Kära läsare!

Du som följer PrataMera kanske undrar varför det har dröjt så med nya inlägg. Förklaringen är helt enkelt en mix av lite för få timmar på dygnet, och kanske i viss mån skrivkramp.

Nåväl. Låt oss fördjupa oss i det jag nu vill förmedla till er. Kombinationen växande mage (jo, jag går i väntans tider) och kommunikationsfixerad logoped (kan man vara nåt annat i detta yrke undrar jag) leder fram till detta inlägg; några tankar om tidig kommunikation.

Den lilla människan inne i magen utvecklas helt vidunderligt snabbt. ”Redan i vecka 16 kan fostret höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ganska dämpad. Ungefär som när man ligger i badet med öronen under vattnet. Barnet hör hela tiden ljud från mammans hjärta och tarmar. Kanske är det vanan vid ljud som är förklaringen till att vissa barn tycks sova bättre i rum som inte är helt tysta” (hämtat från 1177:s graviditetskalender).

Den lilla bebisen kan alltså höra sina föräldrars röster väldigt tidigt. Det betyder att när bebisen föds har han/hon redan lärt sig hur mamma och pappa låter och förstås också eventuella syskon.

Några tips för att tidigt knyta an till det lilla livet i magen och faktiskt kommunicera är:

  • Sjung för magen
  • Låt pappan/partnern sjunga och prata med magen
  • Finns där redan ett syskon så uppskattar blivande storebror eller storasyster mycket att få prata med krabaten i magen
  • Spela musik som du tycker om. Vissa barn kan somna lättare till musik de känner igen när de väl är födda
  • Massera magen. Det kan kännas skönt för dig, men även bebisen kan uppskatta kontakten.
  • När bebisen väl börjar märkas mer, d v s ger ifrån sig sparkar och bökar runt i allmänhet, är det mysigt att buffa lite, för att sedan invänta och få ett ”svar” i form av en liten spark!
Annonser

4 thoughts on “Tittut i magen! Tidig kommunikation

  1. …tänker ofta på talet, rösten och hur jag kan använda det i mitt yrke som sjukgymnast. Inom yogan (är även instruktör i medicinsk yoga) så använder man rösten (mantran) på olika sätt för att skapa vibrationer i kroppen som verkar välgörande/balanserande. Och viktigt är att vårda sin röst samt hur man använder rösten för att kommunicera med omvärlden :)) Tack för ditt inlägg – intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s