Om bloggen Pratamera

På PRATA MERA får du veta allt du behöver om tal-, språk- och kommunikationsutveckling.

Jag har 13 års erfarenhet av att träffa barn och ungdomar med tal-, språk- och kommunikationssvårigheter. Här delar jag med mig av kunskap och erfarenheter kring tal, språk och kommunikation hos barn. Kanske undrar du när barn börjar tala. Eller varför vissa barn börjar stamma eller vad du kan göra om ditt barn är sent i sin tal- och språkutveckling.

Mitt mål med denna blogg är att göra föräldrar och andra som möter barn mer kunniga om barns utveckling kring kommunikation, tal och språk. Det är så mycket man kan göra med små medel för att underlätta varje barns språkutveckling. Det handlar om att lyssna på, prata med och vara nyfiken på barnen! Förmågan att använda sitt språk utvecklar barn just i samvaro med andra människor. Underskatta därför inte vikten av att vara tillsammans och prata om det ni gör i vardagen. Sätt ord på tillvaron. Och lyssna på barnen. De har mycket att säga och många kluriga funderingar som de behöver svar på. Lägg till (minst) en bok om dagen och ni är på god väg!

Bloggen driver jag på min fritid, d v s när jag inte arbetar som logoped och träffar just barn och ungdomar med svårigheter kring tal, språk och kommunikation.

Maria Naeslund

Annonser

6 thoughts on “Om bloggen Pratamera

  • Hej Sofia!

   Jag finns utanför Göteborg och har inriktat mig på att hålla utbildningar för personer som arbetar med eller kommer i kontakt med barn, d v s bibliotek, men också förskola eller skola. Andra forum skulle kunna vara BVC-sköterskor, eller intresserade föräldrar som vill veta mer om språkutveckling, stamning, tecken/TAKK osv. Jag gör dock inga utredningar eller behandlingar i dagsläget.

   Med vänlig hälsning
   Maria

 1. Hej. Har en son på 6år med expressiv språkstörning. Jag skulle vilja veta om det finns någon sida på nätet som har någon bra förklaring på vad språkstörning är och vad det innebär för barnet och vad teckenstöd är och hur det hjälper barnet. För jag känner att det är jättesvårt att förklara för nära anhöriga vad sonen har för diagnos och vad den innebär och varför vi använder teckenstöd. Har fått veta av hans logoped att han kommer använda teckenstöd som första språk i resten av livet och då är det ju ännu viktigare att dom runt omkring honom verkligen förstår hur viktigt det är att även dom lär sig tecken så dom kan kommunicera med honom. Funkar ju liksom inte att jag ska tolka allt han säger i resten av hans liv.
  Har du något tips om vart man kan hitta material för att träna meningsuppbyggnad? Logopeden hade en bok med en stor bild på tex en hund som äter ben. Under stod det Hunden äter ben. Och sedan hade hon tre bilder, en på en hund, en på något som äter och sedan ett ben. Och då skulle sonen lägga bilderna i rätt följd.

  //Nilla.

  • Hej Nilla,

   Jag rekommenderar att du läser mer om språkstörning på dhb´s hemsida (för barn med språkstörning eller hörselskador/dövhet), där kan du ladda ner info om språkstörning, läs på http://www.dhb.se, du kan också bli medlem där. Talknuten finns under Afasiföreningen, där kan du också läsa om språkstörning, se http://www.afasi.se. Specialpedagogiska skolmyndigheten har också ett infoblad att ladda ner om ”Patrik” – sök på ”Det här är Patrik” så hittar du informationbladet. Där kan du också hitta det material som jag tror att er logoped använt. Borde vara material av logoped Irene Johansson. Hon har utvecklat en mängd träningsmaterial för språkstörda barn. Du kan också läsa mer om tecken/TAKK – Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation på t ex http://www.teckna.se. Det finns också en fint webbnätverk för föräldrar till barn med språk/kommunikationshinder som jag tipsat om på min blogg som heter My Perfect Baby. När det gäller ytterligare tips på språkträningsmaterial så finns också Teckenhatten som är inriktat på språkträning via tecken, kika på http://www.hattenforlag.se
   Tipsa anhöriga om dessa sidor, och även min blogg för här har jag ju samlat denna informationen med dessa länkar jag nu tipsar dig om samt även andra bra länkar.

   Önskar dig lycka till!
   Vänliga hälsningar
   Maria

 2. Jag blir glad när jag läser din blogg och att du ”specialiserar” dig på språkstörning. Jag har en son med grav språkstörning som idag är 19 år och jag har lärt mig oerhört mycket om språkstörning under alla dessa år. Språkstörning är ett okänt funktionshinder (blandas ihop med dyslexi)och vi har haft en oerhörd tuff kamp med skolan under alla dessa år och tyvärr misslyckats, skolan vet inte hur de skall ge våra barn kunskap !! tyvärr visste jag för lite för att ställa RÄTT krav på skolan jag hade gjort helt annorlunda idag. Jag vet också att det finns ett glapp mellan utredning och skolsituationen alltså jag menar att skolan får oftast kännedom om svårigheterna via utredningen men de kan inte ”översätta” den i inlärningssituationen, hoppas du förstår vad jag menar. Jag vill inrätta en ny arbetskategori – logopedagog : – ) ett tips till dig att tänka på detta, det hjälper inte med en utredning när skolpersonalen inte kan använda sig av den. Jag är glad att du hjälper till att sätta språkstörning på kartan och det är vad min vardag består av också. Jag hjälper också föräldrar med råd eftersom många inte vet vad de har framför sig. Min erfarenhet kan hjälpa andra.

  • Hej Kristina,

   Så roligt att du uppskattar min blogg och det jag vill förmedla med den. Precis som du säger så är språkstörning ett okänt funktionshinder. Jag känner väl igen problematiken du beskriver att skolan inte vet vad de ska göra med den utredning som gjorts av logoped. Där jag arbetar så lägger vi stort fokus på att just föra ut vad vi som logopeder sett, och ge handfasta råd till skolan vad man kan göra för att hjälpa eleven. Det är något som jag tror att vi logopeder blir allt bättre på generellt. Samarbete kring barn och ungdomar med språkstörningar är ett måste.

   Glad åt att du ville dela med dig av dina tankar. Du skriver att du hjälper föräldrar med råd och delar med dig av dina erfarenheter. Har du någon hemsida som jag kan förmedla via min blogg eller kan jag hänvisa föräldrar jag träffar till dig på något annat sätt?

   Mvh Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s