Länk

Här kommer TAKK-material att ladda ner från Linköpings universitet. Det är stor variation på materialet, allt från teckenmaterial för bondgårdsmemory, till tecken till bandet Kents låt ”Pärlor”. Det finns tydliga foton som illustrerar hur man tecknar orden samt även beskrivning på hur man t ex spelar olika spel med tecken etc. Vissa bildillustrationer är lite tråkiga men på det stora hela är materialet en bra bank att använda och hämta idéer från. Kika på länken nedan:

http://www.hu.liu.se/ike/forskning/logopedi/publikationer/ovriga-dokument/teckenmaterial/2011?l=sv

Länk

Läs två intressanta artiklar om vikten av läsning.

Intressant med tanke på att barn generellt blir sämre på att läsa och då framför allt när det gäller att förstå vad de läser. Så prioritera inte bort sagostunden, den är guld värd!

Att knäcka läskoden och det som krävs för att göra det bra – LitteraturMagazinet

Lästräning lika viktigt som idrottsträning – LitteraturMagazinet

Länk

Jag vill tipsa er om en mycket bra blogg som drivs av en förskole- och grundskolelärare Maria Wedar. Hon ger tips på gratis pedagogiskt material men också material för tal, språk och kommunikation.

Man kan ladda ner alltifrån ett jättefint ballongspel till att få tips på olika pyssel men också diverse språkmaterial! Här finns också tips på TAKK-material. Detta är bara några få saker ur en välfylld materialbank. Väl värt ett besök!

http://www.forskoleburken.com/

Länk

Mötesplats på nätet för föräldrar till barn med det lilla extra

Vill tipsa om sajten http://www.myperfectbaby.se som riktar sig till föräldrar med barn som har någon form av funktionsnedsättning, syndrom och språkstörning. Grundaren Emily Kind är själv mamma till en pojke med Downs syndrom. Fantastiskt med människor som Emily som gör vår värld bättre för många!

Länk

Missa inte 21 april 2012 med logoped på plats på barnavdelningen Miini på Stadsbiblioteket Göteborg!

Hälsar er varmt välkomna till en lördag i talets och språkets tecken, för de allra minsta på Göteborgs Stadsbiblioteks nya barnavdelning Miini! Den 21 april kl 11-17 är det drop-in för barn och föräldrar och där kommer man bl a få lyssna till sagor, få prova på babymassage på sin bebis och få tips om den senaste barnlitteraturen. Dessutom finns jag som logoped på plats mellan kl 14-16 för att svara på alla frågor som rör tal, språk och kommunikation hos barn! OBS! Miini ligger i Röhsska muséets lokaler.

Tipsa alla ni känner och så ses vi på Stadsbiblioteket i Göteborg! Väl mött!

Länk

Några av Embringbilderna, som numer kallas Talträningsmaterialet

Klassiskt logopedträningsmaterial av underbara logoped Solveig Embringl. Hon skapade detta gedigna material i slutet av 60-talet och det trycktes 1970. Materialet är omfattande och innefattar material för samtliga språkljud. Det gör att man kan träna alla möjliga uttalssvårigheter hos barn. Inte nog med det, bilder för grammatik finns och materialet går att använda till språkträning på olika sätt, som att utöka ordförrådet, berättarträning osv. Bilderna finns nu att beställa i färg. Ta en titt på länken nedan från SKLKommentus!

Embringbilderna